I VIOLINI DEL GHETTO

Design competition for the redesign of the Luthiers’ Court in Pieve di Cento, Bologna.

 

Project team: WAR + Davide Trabucco

Collaborators: Edoardo Lagrasta , Angela Tanzola, Cristina Tascioni

The redesign project of the Luthiers’ Court focuses on the desire to reuse and reposition the elements already present on site, highlighting the signs that have been deposited there over time but reconfiguring them in a new guise.

We treat the context in an almost archaeological way, considering the already stratified material and visual presences as an element from which to start over to redesign this place of sociality in an identifying way. This model allows the project to become a process capable of reinterpreting the elements of the urban landscape in the new pavement, thus including past and present, new and old materials, integrating them into an abstract design.

The reuse of these elements has both a practical and a memorial value: on one hand, there is the idea that these elements can still fulfill their decorative architectural function, on the other hand, that they preserve within themselves a symbolic value, which cannot be quantified, and this is typical not just of the monumental buildings, but also of all those “anonymous” places that make up the character of our historic cities.